Resepi Daging Masak Merah Ala Thailand

Hai,

Assalamualaikum dan Salam perkenalan dari CHEM pertama kali nak buat blog.Jadi CHEM harap korang suka apa yang CHEM post okay!.Jadi ini adalah salah satu  KEGEMARAN chem jugak  Dan Chem pasti menjadi kegilaan ramai.Betull takk?. Okey Kita mulakan ye.Jomm!!



Bahan-Bahan 

*1kg daging mentah
*2 keping asam(asam keping)
*Pewarna Merah
*2 ulas Bawang Putih(diketuk)
*Bawang Holland(dihiris kasar)
*3 biji Lada Merah(dihiris kasar)
*Cili kisar
*Sos tomato(chem pakai Kimball)
*Sos tiram
*Sos cili(sos cili Life)
*1 biji lobak Merah (dihiris halus)
*Garam secukupnya

CARA-CARA

DAGING MERAH

*Basuh daging sehingga bersih.

*Rebus daging bersama dengan dengan Asam keping.

*Masukkan sedikit pewarna Merah(jangan terlalu banyak takut nanti jadi pahit). Setelah Daging sudah empuk , letakkannya di tepi Dan biarkan sehingga sejuk. 

*Setelah daging sejuk hiris mengikut selera masing-masing(chem akan hiris besar dan nipis).

*Ambik kuali Dan panaskan minyak.

*Setelah minyak sudah panas masukkan daging yang dihiris tadi.Goreng sehingga sedikit garing.Kemudian ketepikan.

*Tumis Bawang putih yang sudah diketuk tadi . Kemudian masukkan cili kisar.Tumis sehingga pecah minyak ya!.

*Kemudian masukkan sos cili,sos tomato dan sos tiram.

*Masukkan daging yang sudah digoreng tadi.

*Masukkan garam dan sedikit perasa.

*Akhir sekali,masukkan Bawang Holland Dan Lada Merah yang dihiris kasar.Biarkan sebentar.

*Dah siap.Selamat Mencuba semua.

By:ChempakaMawar
MUDAH,CEPAT DAN PANTAS








Comments