NASI BERIANI VERSI PENANG

 NASI BERIANI adalah makanan yang diminati oleh orang ramai.Betul tak?Okey,Chem nak kongsikan RESEPI Beriani versi Pulau Pinang.



Bahan -Bahan

*1kg Beras Basmathi(chem gunakan Beras Faiza)

*Rempah Beriani Faiza (paket Warna Hijau)

*1/2 kg ayam (dipotong kecil)

*3 sudu besar minyak sapi

**3 biji Bawang Besar

**2 biji buah tomato

**3 biji cili hijau

*2 sudu besar yogurt

*2 batang kulit kayu Manis

*1 batang daun pudina dan kari

*Sedikit kacang pis

*Sedikit garam dan penambah perasa(chem gunakan kiub ayam knorr)

Cara-Cara

*Panaskan minyak sapi dalam periuk nasi.Tumiskan daun Kari dan kulit kayu Manis hingga naik bau.

*Kemudian,masukkan Bawang Besar dan dikacau rata.Diikuti dengan tomato dan cili hijau.

*Seterusnya,masukkan sedikit yogurt dan daun pudina.

*Masukkan rempah Beriani,Beras dan gorengkan selama 2 minit.Kemudian,masukkan ayam dan tuangkan air yang secukupnya.

*Setelah nasi separuh masak masukkan pewarna kuning.Kemudian,gaul rata.

*Apabila nasi sudah kering,taburkan kacang pis Dan Bawang goreng.Biarkan 1 minit.

*Dah siap! Selamat mencuba.




Comments