NASI BERIANI adalah makanan yang diminati oleh orang ramai.Betul tak?Okey,Chem nak kongsikan RESEPI Beriani versi Pulau Pinang.
Bahan -Bahan
*1kg Beras Basmathi(chem gunakan Beras Faiza)
*Rempah Beriani Faiza (paket Warna Hijau)
*1/2 kg ayam (dipotong kecil)
*3 sudu besar minyak sapi
**3 biji Bawang Besar
**2 biji buah tomato
**3 biji cili hijau
*2 sudu besar yogurt
*2 batang kulit kayu Manis
*1 batang daun pudina dan kari
*Sedikit kacang pis
*Sedikit garam dan penambah perasa(chem gunakan kiub ayam knorr)
Cara-Cara
*Panaskan minyak sapi dalam periuk nasi.Tumiskan daun Kari dan kulit kayu Manis hingga naik bau.
*Kemudian,masukkan Bawang Besar dan dikacau rata.Diikuti dengan tomato dan cili hijau.
*Seterusnya,masukkan sedikit yogurt dan daun pudina.
*Masukkan rempah Beriani,Beras dan gorengkan selama 2 minit.Kemudian,masukkan ayam dan tuangkan air yang secukupnya.
*Setelah nasi separuh masak masukkan pewarna kuning.Kemudian,gaul rata.
*Apabila nasi sudah kering,taburkan kacang pis Dan Bawang goreng.Biarkan 1 minit.
*Dah siap! Selamat mencuba.
Comments
Post a Comment