KEK CREAM CHEESE

Mesti ramai penggemar cheese kan!SIAPA penggemar cheese angkat! Okey hari ni Chem akan kongsikan resepi Cheese cake  dari Mr.Ali,okey!Mudah, cepat Dan SEDAP.

 
Nah ini dia resepi dari Mr.Ali
Lotus Biscoff Cheesecake yg sedap!
Selamat mencuba semua ❤️

.
Resepi utk loyang 8 inci
Kalau bekas sq450 dapat 5 bekas.
.

👉Bahan- bahan & cara - cara setiap lapisan
👉LAPISAN PERTAMA : BASE
- 25  keping biskut biscoff atau 160 gram 
- Hancurkan
- Masukkan 70 gram butter yg dicairkan. I pakai salted butter
- Dah gaul sebati masukkan dalam loyang 8 inci & mampatkan. Terus masuk dalam peti bahagian chiller
.
👉LAPISAN KEDUA: CHEESECAKE
- 500 gram cream cheease
- Pukul dalam 3-4  minit. Pastikan cream cheese sudah berada pada suhu bilik
- Masukkan spread biscoff 250 gram & 2 sudu kecil essen vanila.  Kalau tak nak manis boleh kurangkan spread tu
- Pukul sebati, dah sebati letak tepi
.
-Pada bekas yg lain masukkan 200  gram whipping cream dairy + 2 sudu kecil gula icing.
- Pukul bahan2 ini sampai kental. Tips pastikan pukul dalam whipping cream berkeadaan sejuk
- Dah sebati n kental ' kental means bila kita kaup dengan sudu cream tu tak jatuh..then stop pukul. 
- Sebatikan whipping cream yg dh dipukul dengan adunan cream cheese tadi.
- tak perlu pakai mixer..pakai spatula shj
- Dah sebati masukkan atas lapisan base tadi
- Sejukkan selama 3 jam bahagian chiller
.
👉LAPISAN TERKAHIR: BISCOFF TOPPING
- yg ni bebas boleh masuk dalam microwave atau double boil.
- Masukkan 200 gram spread biscoff. Cairkan guna mana2 kaedah yg senang yg sy sebutkan tadi  Mcm sy pakai double boil
- dah cair biarkan sejuk dalam 15 minit
- tuangkan ke atas lapisan cheesecake tadi
- Sejukkan lagi dalam 3 jam then dah boleh makan.
.
SELAMAT MENCUBA SEMUA ❤️❤️
Kalau korang nak tahu lebih lanjut tentang RESEPI dari Mr.Ali ikuti beliau  di FB 
-mr ali
By:Chempaka Mawar

Comments